Kohima – my Gate to Traveling in Nagaland Кохима – мои Ворота к путешествию в Нагалэнд

???????????????????????????????Очень мне хотелось еще вернуться в Кохиму, но сложилось иначе. Значит, наверное, вернусь в другой раз. Кохима сразу произвела на меня особое впечатление. Приехала я поздно ночью, когда ничего не было видно – улицы не освещены, а в дороге меня долго трясло и качало из стороны в сторону. В Нагалэнде, столицей чего является Кохима, дороги в основном такие. Поезда там вовсе не ходят – только до Димапура из штата Ассам, а дальше автобусами, сумо (четырех-приводные) или таксишками-легковухами. И это чтобы связать меду собой городишки, а в них уж в основном пешком, тк сообщения как такового там нет.
Проснувшись утром и выйдя на веранду (на третьем этаже) геста, в котором я остановилась, я ахнула: городок размашисто разбросан по холмам, кругом крыши-крыши-крыши, все старо-древнее, будто застывшее во времени.
I wanted very much to come back to Kohima on my trip, but things went differently. It may mean I can come back some other time. Kohima made a special impression on me from the very first moment. I arrived late at night, when nothing could be seen – there is no light in streets. And I was being shaken and pulled from a side to a side on my way there. In Nagaland, where Kohima is a capital, all roads are mostly like this. There is no railway at all – only in Dimapur trains arrive from the state of Assam and from there welcome to take a local bus, or a sumo (4 wheeler), or a light vehicle taxi. These are to connect towns, but in towns one usually walks on foot as there is no proper commuting.
So I woke up in the morning and entered a veranda on the third floor of my guesthouse and I wowed: the town spread vast on hills, and everywhere around there were roofs-roofs-roofs. Everything looked old and ancient as if it froze in time.

Старое, но не противное, старое, но некое сказачное, будто даже где-то мистическое, но доброе. Даже мужчина мне на улице вручил цветы. Вот я на фото запечталела, тк и так настроение было, будто жизнь удалась и любопытно, что там в ней дельше, а еще и цветы. Пусть очень мелки, но все же внимание, приятною И вид-то какой!
Old but not disgusting, old, but like from a fairy-tale, even little bit mystical but kind. And there was even a man who presented me with flowers in the street. I made a shot. The mood was by itself very good as if life has been great and I’m curious what is next, and here I get flowers. They are tiny – but does it really matter when attention is there?! And the view is wonderful!

IMG_20140916_144947

I feel very much special about Kohima and would like to pass my impression to you, but I can hardly compile it into something explainable. Let me show you just some streets and shops.
Ощущения мои по поводу Кохимы весьма особенные, и мне хотелось бы передать их и вам, но я едва ли могу сложить их во что-то объяснябельное. Покажу что ли просто улочки и магазинчики.

IMG_20140916_144723~2

Вот это фото захотелось преподнести в черно-белых тонах. Но как по мне, так в нем много жизни и простора для наблюдений, для меня это фото очень живое. А про мальчика есть и видео, как он играет в камушки. По-моему, наши родители тоже в их детстве в такое играли.
This photo I wanted to make black and white. Though in my perception, this photo is very lively and there is lots of space for observation of life. And the boy is in my video, where he is playing stones just like our parents did in their childhood, I guess.

IMG_20140916_144844IMG_20140917_094900

Вот так вот вдоль улицы в ряд идут низкорослые дома, соединенные между собой. В них и живут, и едальни организовывают и магазинчики.
Just like this in a row alongside street there are low construction houses attached to each other. There people live, there they organize eateries and small shops.

PhotoGrid_1412070157177Streets go like streams of a river and they are kind of parallel one to another. Standing on hills, streets are connected by long staircases with entrances to some houses in the middle.
Улицы идут как потоки реки, и они как бы параллельны друг-другу. Стоя на холмах, улицы соединяются между собой длинными лестничными пролетами, имея посередине входы в дома.

PhotoGrid_1412069770264А вообще районы у них там зовутся Колониями. И что было удивительно и приятно увидеть – так это надписи социального характера. Всюду по Северо-Восточной Индии можно видеть плакаты о важности прохождении теста на ВИЧ, в колониях PhotoGrid_1412069903351вот заботятся о чистоте, и (что я в прошлом году в Ладаке видела) множество замечаний по поводу скорости и осторожности вождения.
Generally areas are called Colonies there. And what was unusual and pleasant to see – signboards with notices of social character. Everywhere in North East India one can see promos about importance to pass HIV test, and here they cared for clean and cliness of their colonies, as well as about speed limit and careful driving.

IMG_20140916_143106Привлекли взор и перекрестки, где в будочках находились полицейские, регулирующие движение аж до 7 вечера! А 7 часов – это очень поздно, тк темнеет после 5 и освещения на улицах нет. И работают в городе в основном не позже 5.
My attention was caught also by a policemen in a booth who regulated traffic till as late as 7pm. And 7 pm is extremely late there, as it gets dark after 5pm and streets are not lit. And work shifts in the town are mostly till 5pm.

Впервые и вновь в Кохиме для меня оказались их Нагалэндные кулинарные пристрастия. Только взгляните на это:
First time in Kohima I found their Nagalandy culinary habits. Just have a look what they eat:

PhotoGrid_1412058943167

Это я не стала фотографировать другое – тарелки с разделанным мясом… мне сказали, что это мясо собак ((
And I didn’t take photos of other – plates with prepared for cooking meat. I was told it was dog meat ((

This lady sells something vegetarian, I tried but I didn’t get it. Many small round seeds in this big hairy ball. The seed can be cracked with something softy inside. Not worth it.
IMG_20140916_170100Эта женщина продает нечто вегитарианское, я пробовала, но так и не поняла. Много маленькиз круглых зерен в этом большом волосатом шарике. Их типа раскусить можно и там что-то мягкое внутри. Не стоит того.

PhotoGrid_1412058893280And I had as my meals very popular chowmein (noodles) and a traditional dish of bamboo – in my case with fish, though they usually have it with pork.
Я же покушала столь популярного там чоумин (макароны) и традиционное блюдо бамбук с рыбой, в моем случае, хотя обычно это была бы свинина.IMG_20140916_204627

И в каждом доме, на каждой кухне будут висеть куски свинины, которые они томят так годами, отстругивая по кусочкам и добавляя в блюда для особого присмака старизны ))
And in every house and in every kitchen there will be pork meat hanging for years. They cut thin stripes off and add them to their dishes to enrich the flavor by old taste.

IMG_20140917_091835Среди других первых впечатлений были такие вот ворота, которые я потом неоднократно встречала в Нагалэнде.
Among other first impressions there was such a gate, which I met many times on my further trip in Nagaland.

And such knives, which looked for me as souvenirs, but this is what they do use in their domestic work and I will see them often in kitchens of Naga houses.
???????????????????????????????И такие вот мачеты, которые для мен как сувениры выглядели. Но это именно то, чем пользуются в хозяйстве, и я еще неоднократно повстречаю их на кухнях традиционных домов Нага.

And this type of plate I saw first time. I thought it is more decorative, and I just put some of my tea and sticky rice in a small plate there, but later not once I could see people eating their rice from such plates.IMG_20140916_205811
И такие вот тарелки я увидела впервые. Я думала они больше декоративные, и я просто поставила туда свой чай и маленькую тарелочку с клейким рисом, но позже я много раз видела, как люди едят свой рис из таких тарелок.

Знаменaтeльным в Кохиме является кладбище погибших в конце второй мировой войны при нападении Японии. Очень аккуратное красиво кладбище. Я долго гуляла по нему, читая надписи на могильных плитах – от матерей, жен, друзей солдат в возрасте от 20 лет… Среди них англичане, индийцы, арабы, даже еврейскую могилу видела. Кладбище это было первым, что я посетила в интересном городке, совсем не похожем на столицу, Кохиме. Оттуда и вид на город хороший открывался. А виды там видеть не часто доводилось, тк Кохима в основном пребывает в туманах.
As a signature of Kohima there is military cemetery where there were buried soldiers who died from from hands of the Japanese during the Second World War. It is a very neat and beautiful cemetery. I spent long time walking there reading inscriptions on graves of boys of 20 years old and older, left by their mothers, already widowed wives and friends. Among them there were English men, Indians, Arabs and even a jewish grave is there. This cemetery was actually first thing I visited in Kohima, a town which doesn’t look like a capital at all, but it opened for me gates to Nagaland. From the cemetery there was also a nice view to the town, which is quite a rare occasion as Kohima has lots of rains and stays in fog often.

IMG_20140916_133550

For more photos, please visit my web album.
Для просмотра фотографий, пожалуйста, заходите в мой альбом.

Advertisement

Author: KATERINA UNIVERSAL

About the author - a courageous traveller, who left her prestigeous highly perspective job for the sake of travelling and discovering life; - a sincere food lover, who cooks with devotion, tastes with passion, talks food with sparkle, shops food with addiction; - a thoughtful socializer, who finds communication clues to variable personalities and situations

%d bloggers like this: